top of page

Hogyan nyitottuk meg a Dankó udvart?

2024. május 1-jén egy igazi majálissal nyitott meg a Dankó udvar, ahol már az előző hetekben is nagy sürgés-forgás volt, hogy az udvart 7 év után újra kinyithassuk. Mi történt a rozsdaszínű kapu mögött, hogy született újjá a Dankó udvar, miért kerültek a sakkozó figurák a falra, és mi várható idén? Íme!


Mi lakozott a Dankó utca 18. kerítése mögött? 

A Dankó udvar újranyitása a 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés egyik nyertes ötlete volt, aminek a megvalósításán a RÉV8 kezdetett el dolgozni. A Józsefvárosi Önkormányzat elhatározta magát egy tesztidőszak lebonyolítása mellett, amit egy igényfelmérés előzött meg a Közösségi Részvételi Iroda koordinálásban. Az igényfelmérés 2023. szeptemberében kezdődött, és összesen 167 fő mondta el véleményét arról, hogy mit szeretne az udvarban csinálni, milyen szabályok lennének fontosak, hogy jól tudjon működni az udvar. Az igényfelmérés eredményei alapján építettük fel az udvar házirendjét és a programokat. 


A tesztidőszak azt jelenti, hogy a programokat, a berendezést és a házirendet is lehet módosítani a tapasztalatok alapján. Ha valamelyik program időpontja sokaknak nem jó, máskor tartjuk meg. Ha kellene még egy napernyő vagy jobb lenne másképp a nyitvatartás, azt is megoldjuk. A tesztidőszak 2024. májusa és októbere között zajlik, ezt követően pedig újból megkérdezzük a környékbeliek véleményét, hogy hogyan értékelték az elmúlt időszakot, és a Józsefvárosi Önkormányzat ennek fényében dönt az udvar jövőjéről. 


Az udvar 7 évig üresen állt, pedig szuper adottságokkal rendelkezik, van egy portahelyiség mosdóval, egy iroda helyiség és egy tároló, nagy fák illetve egy rekortánnal borított kézilabdapálya. 



Megérkeztek a színek az udvarba

Az udvar kialakítása során az volt a cél, hogy barátságosabb legyen az összkép, az utcán sétáló embereknek legyen kedve bejönni és körülnézni. Emellett pedig fontos volt, hogy biztonságosan lehessen használni az udvart, de a tesztidőszak jelleg miatt kisebb beavatkozások történjenek csak. Így készült egy labdafogóháló a pálya köré, megújultak kívülről a konténerek, tereprendezés történt, növényládákat helyeztünk el és növényeket ültettünk. 


A bejárathoz egy tűzfalfestmény készült, amihez három grafikus készített 1-1 változatot. Megkérdeztük a szomszédokat, hogy nekik melyik tetszik a legjobban, és szoros küzdelemben, végül Bodonyi Panni Szomszomszédság című grafikája nyert. A legtöbben azért szavaztak erre a változatra mert úgy gondolták, hogy a gyerekek szeretni fogják, és úgy érezték, jól átadja mjad az udvar hangulatát az erős színekkel és sakkozó emberekkel. Ezután elkezdődött a festés, felkerültek az első figurák a falra, így már messziről is látszott, hogy valami új dolog készülődik a Dankó utca 18 szám alatt.



Májusi programjaink

Amíg az udvarban festés, fúrás-faragás volt, addig a májusi órarend is elkészült. A Dankó udvarban minden program ingyenes, és szeretnénk, hogy mindenki találjon valami neki tetsző foglalkozást. Ezért vannak délelőtt és délután is programok, amiket egy havi órarendben foglalunk össze a tesztidőszak során. Folyamatosan nézni fogjuk, hogy mi az, ami tetszik, és mi az, ami nem működik, és a tapasztalatok alapján változtatjuk majd a programkínálatot. Nem kell búsulni, ha valamelyik időpont nem jó valakinek, írjon nekünk, és a jövő hónapban igyekszünk módosítani rajta.


Május 1-jén egy csodás majálissal nyitottuk meg az udvart, sakkal, tánccal és zenével, májusfa díszítéssel és lampion készítéssel. Még ringató is volt és a városi növényekről is lehetett tanulni. A 100 tombola játékos között minden nyeremény gazdára talált, köszönjük mindenkinek, hogy eljött, és hozzátett a szuper hangulathoz! A majálisról hamarosan egy külön beszámolót olvashattok!



Májusban lehet nálunk agyagozni, makramét készíteni, társasozni és a kisgyerekeket még meseolvasással is várjuk. A sportpályát is kihasználjuk: tollaslabda, kosárlabda, foci és kézilabda edzés közül lehet választani, de tájcsivel és senior tornával is készülünk. Ha május vége, akkor pedig gyereknap, lesz arcfestés, kézműveskedés és mesemondás  is! Május 30-án pedig várunk mindenkit az első Dankó udvar barátai találkozón 17:30-tól az udvarban, ahol készülünk finom falatokkal, és közben beszélgetünk az első egy hónap tapasztalatairól. 


Nyitva vagyunk minden nap 10-19 óra között

Az udvarban közösségi munkások várják a látogatókat, Beci, Anna, Ági, Miki, Berta és Adél már belakták a helyet, és készen állnak ádáz társasjáték vagy pinpong csatákra, ezekhez lehet ingyenesen kölcsönözni eszközöket. Aki csak megpihenne, az is talál magának helyet valamelyik fa alatt. Ha kérdésed van írjon nekünk a info@dankoudvar.hu címre, hívj a +3620 2308485-ös számon és csatlakozzon a Dankó udvar barátai Facebook-csoporthoz.


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page