top of page

Ilyen volt a május!

Majálissal kezdtük az udvar első egy hónapját, amit sok-sok ingyenes program követett minden nap. Ebben az időszakban nagyon sokat tanultunk az udvarról: megfigyeltük a rigókat és rozsdafarkúkat, kiderült hol van árnyék, a magaságyások közül is egyre több gazdára talált és a pingpong asztal sem maradt poros. 


Májusban az udvar 10-19 óra között volt nyitva és sok esős napunk volt, de így is átlagosan nagyjából 40-en jártatok az udvarba egy nap, a gyereknapon pedig 280-an voltunk! A programok közül agyagozásra, szülő-gyerek fociedzésre, kosárlabda edzésre, tai chi-re és makramé készítésre érkeztek a legtöbben, de a Biztos Kezdet Gyerekház és a Fókusz Közösségi Tér programaink is mindig vannak résztvevők. 


Már most sok kedves történet kötődik az udvarhoz: volt, aki rég nem látott osztálytársával találkozott kézilabda edzés közben, és sok-sok segítséget kaptunk már a szomszédoktól, például paradicsompalántákat, citromfüvet és futónövényeket. Lépésről lépésre, hétről-hétre fejlődik az udvar: lett egy paradicsom ültetvényünk és a fák napján a Biztos Kezdet Gyerekház csapata egy barkafát ültetett. Rengeteg agyag szobor és tálka készült, a makramé virágtartók is már új otthonukban vannak és a sakktudásunk is sokat csiszolódott. Az is kiderült, hogy tollasozni lufival is lehet, és hogy az uno-ra soha nem lehet ráunni. 


A heti vagy kétheti rendszerességgel ismétlődő programok mellett voltak különleges eseményünk is volt., Kovács Ildikó tartott önvédelmi oktatást gyerekeknek, a Roma Női Hálózat pedig egy családi napot bohóccal, popcornnal és arcfestéssel. Május 26-án egy hatalmas gyereknapot csaptunk, Bambusz kutya és Dj Panda fáradhatatlanul trükköztek, a bohócműsor alatt hatalmas kötélhúzó verseny volt, , és kukoricás lapcsánka készült cukkiniből, salátával Balogh Gyöngyi vezetésével. A Mira Interkulturális Közösség önkéntes csapatával papírsárkányt lehetett készíteni, amik aztán gyönyörűen repkedtek az udvarban egész délután. A Profilantrop Egyesülettel pedig régi pólókból lehetett táskákat készíteni.




Milyen visszajelzéseket kaptunk? 

Május 30-án meghívtuk a szomszédokat egy közös grillezésre és beszélgetésre arról, hogy milyennek látták az udvar első hónapját. A grillmester Miki volt, de sok segítséget kapott a szomszédoktól is, még almát is kaptunk. A kolbász mellé kenyér és saláta készült, desszertnek pedig kókuszgolyót készített Ági és Adél. Miután megvolt a vacsora, két kérdésre kerestük a választ: mi volt a legjobb a nyitás óta, és mi volt, ami nem tetszett vagy hiányzott? 


Arra, hogy mi tetszett leginkább olyan válaszok érkeztek, hogy az udvar tiszta, nagyon jó  programok vannak a kisebbeknek és nagyobbaknak is, szívesen járnak ide a gyerekek. és kedvesek a közösségi munkások. A házirend és a kerületőrök munkájának fontosságát is kiemelték a résztvevők, erre továbbra is nagyon figyelni fogunk. A nyitvatartás kapcsán felmerült, hogy reggel nyisson korábban az udvar, este pedig zárjon később, utóbbira a 20 óra volt a javaslat. Az igényfelmérésben sokan szavaztak a kertmozira, így azt is megbeszéltük, hogy kertmozi esetén előre meghirdetve, egy-egy alkalommal akár tovább is nyitva lehetaz udvar, mivel ehhez sötétre van szükség. A hosszabb nyitvatartást júliustól lép majd életbe, de erről tájékoztatunk majd mindenkit előre.


Elhangzott kérésként, hogy mivel közeledik a vakáció szervezzünk még több programot a gyerekeknek. Természetesen ezen is elgondolkodunk, de egész nyáron lehet nálunk társasozni, tollasozni, pingpongozni, színezni, az eszközeink mindig rendelkezésre állnak. Többen jelezték, hogy szükség lenne olyan eszközökre, mint homokozó, csúszda, fakocka, hogy a nagyon kicsi gyerekek is találjanak maguknak játékokat. A magaságyások kapcsán a meghirdetéshez kapcsolódó határidő, újabb szerszámok beszerzése és egy hosszabb slag igénye merült fel. Ezeket ahogy tudjuk biztosítjuk, a magaságyások közül pedig már csak 1-2 vár gazdára. Köszönjük szépen mindenkinek, aki eljött és megosztotta velünk az ötleteit, javaslatait! Ezeket a találkozókat folytatni fogjuk minden hónapban, legközelebb június 26-án, szerdán 17:30-tól várunk minden szomszédot egy beszélgetésre. A bográcsozás is felmerült ötletként, így júniusban azt is kipróbáljuk a program részeként. 


Mi lesz júniusban? 

A nyár első hónapjában sem állunk meg: továbbra is 10-19 óra között leszünk nyitva. A már megszokott programok folytatódnak, és több különleges eseményünk is lesz: volt már női önvédelem oktatást, és üvegmozaik készítés is, ami nagyon nagy sikert aratott. Június második felében két vasárnapi közös főzést is tartunk majd: június 23-án Greszka Zorka és Kocsis Eszter dietetikusok érkeznek hozzánk egy egészséges főzésre, június 30-án pedig a Mira Interkulturális Közösség főz az udvarban. Részletek és menü hamarosan!


Grilleznél vagy sportpályát foglalnál? 

Mindkettőre van lehetőség! Két grillünk van, amit le tudtok foglalni, mi adjuk a grillt, a többit a foglaló hozza. Ha szeretnétek foglalni kérjük beszéljetek a közösségi munkásokkal az időpont lehetőségről, és írjatok az info@dankoudvar.hu címre.  Napi programajánlókért csatlakozz a Dankó udvar barátai Facebook-csoporthoz. Hírlevelünkre a dankoudvar.hu/hirlevel oldalon lehet feliratkozni, ebben mindig elküldjük épp aktuális eseményeinket!


Comentarios


bottom of page